donderdag 26 mei 2011

One Subject #2

Clogs, daar gaat het deze keer over. Ik denk dat iedereen wel weet wat het precies zijn. Voor degenen die het niet weten, of niet precies meer weten hoe ze eruit zien wordt het in deze One Subject uitgelegd, en natuurlijk zie je weer de link met het verleden en nu.

Clogs, vroeger dienden ze vooral als klompen op de boerderij, in mijnen en fabrieken, nu is het een echt mode-item, ondanks de vele mensen die het nog steeds superlelijk vinden!
____________________________________________________________________


Vroeger: Clogs, of klompen (clogs is engels) werden vooral gebruikt bij boerderijen. De traditionele klomp is gemaakt van (wilgen, beuken, berken of populieren) hout. Vaak maakten boeren zelf klompen door dat hout zelf te bewerken met een klomphamer of een klompsplijt.

De klomp is afkomstig uit de Middeleeuwen. In grote delen van Europa werd hij gedragen door boeren en arbeiders. De meeste klompen werden niet geverfd en gewoon 'kaal' gelaten. Ze werden wel schoolgeschuurd met zand of een soort papier met kleine steentjes (tegenwoordig een soort schuurpapier). Vrouwen maakten ze wil met een soort krijt en droegen deze klompen thuis en naar de kerk. De klomp werd heel vroeger ook wel holsblok of holleblok genoemd. Die naam komt natuurlijk omdat een klomp gemaakt is van een blok hout en is uitgehold.

Veel mensen liepen vroeger op klompen omdat ze het zelf konden maken van hout. Natuurlijk was/is het lopen op klompen een lastige techniek, en het doet ook ontzettend zeer aan je wreef. Als je er eenmaal aan gewend bent doet dat natuurlijk veel minder zeer.

Hierboven zie je hoe een boer zelf klompen maakt. Dit is behoorlijk lang geleden, en hier komen dus ook nog geen machines aan te pas. Alles wordt met de hand gemaakt.
____________________

De klomp/clog nu ziet er wel wat anders uit, maar heeft nog steeds de opvallende eigenschappen van de orginele klomp. De trend van nu, 'clogs-trend' is afkomstig uit Zweden. Mensen liepen daar vroeger ook op klompen, maar die waren heel anders dan onze oude klompen. De klompen waar zij op liepen zijn ongeveer de clog klomp van nu, het fashion item.

De Zweedse klomp heeft een leren bovendeel en een houden onderstuk. Het leer wat er boven zit, is gemaakt in Zweden, vandaar dat de trend daar enorm populair werd rond 1970 en 1980.
Je ziet tegenwoordig klompen zoals hieronder op de foto. Steeds meer versierd met riempjes en gouden en zilveren kralen, gespen en gevlochten delen.
Ook de hak is erbij gekomen, de 'clogpump'
Wat vind jij van klompen? En van de clogtrend nu? Heb jij ze?

xxliefss marleen

10 opmerkingen :

 1. ik vind die clogtrend wel leuk, gewoon echt echte klompen vind ik lelijk haha, xps. mijn camera is een fujifilm finepix s2000HD, 10 mp. je hebt nu ook een nieuwere met 14 mp, ben benieuwd naar je camera! x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De klompen van vroeger vindt ik soms wel schattig :) Maar de clogtrend van nu vind ik eigenlijk niet zo mooi...:$♥ Me

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind cloggs eigenlijk best lelijk...Gewone klompen vind ik wel schattig bij jongere kinderen, maar ik zou ze zelf niet zo snel aantrekken ;D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. die van mij was ong 200 euro, hij is indd best wel zwaar, hij is niet net zo groot als zo'n spiegelreflex hea! ik eheb m bij de dixons gekocht, ik had wle de alleraller laatste haha, maar online bestellen kan wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik heb m voor je opgezocht, je moet m nu alleen wel online bestellen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. http://www.kieskeurig.nl/digitale_camera/fujifilm/finepix_s2000hd/286369/ oeps, had de link r niet bijgeplakt,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. haha oke! maar het isook niet ech tmijn style hihi.:#

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zowel gewone klompen als clogs vind ik verschrikkelijk

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Grappig maar niet iets dat echt bij mij hoort. Omdat ik op het land woon moest ik vroeger altijd klompen aan nu doe ik gewoon oude schoenen haha. Leuke post. xx

  BeantwoordenVerwijderen